Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шуменският екарисаж пак спря, варненският чака
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 04.11.2010Коментари ()561
Шуменският екарисаж от вчера пак спря обработката на животински трупове. Това става за втори път само за последния месец и България отново е заплашена да потъне в смрад и мърша. На практика всеки ден в околната среда безконтролно ще бъдат изхвърляни между 40 и 80 тона трупове на умрели животни, каза вчера изпълнителният директор на "Брамас 96" АД-Шумен Мирослав Александров. Още в края на миналата седмица той е пратил поредното предупредително писмо до генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов, с копие до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и до директора на дирекция "Финанси" към същото министерство, че от 3 ноември спират събирането, транспортирането и термичното обезвреждане на животински трупове от цялата страна поради липса на финансов ресурс.

Причината е в неизпълненето обещание на правителството от 13 октомври т.г. да приведе поне 30 процента от държавните задължения към единствените два екарисажа в страната в Шумен и Варна, които са около 3-4 милиона. Само на шуменския екарисаж дължат вече 2,5 млн лева. На екарисажите е платено само до 20 януари т.г.

Първата криза започна на 4 октомври. Тогава "Брамас 96" спря да приема животински трупове от 18-те области в страната. На 11 октомври същото направи и "Екарисаж Варна" ЕООД , който обслужва останалите 10 административни единици. Още на 13 октомври директорите на двата екарисажа и шефовете на циментовия завод във врачанското село Бели извор, където се изгаря месокостното брашно, бяха привикани в кабинета на земеделския министър Мирослав Найденов и получиха обещанието до 2-3 дни да им бъдат изплатени 30 на сто от дължимите суми. Още на 18 октомври двата екарисажа възобновиха работа в очакване на обещаната сума. Но след като това не стана, от 3 ноември шуменският отново спря.

Шефът на варненското съоръжение Стефан Капитанов заяви, че ще приема животински трупове до неделя. "Разговарях със земеделския министър и получих уверение, че ще има някакво плащане в началото на следващата седмица", каза Капитанов. По негови думи, ако това не се случи, варненският екарисаж също ще спира приема.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Shumenskiyat-ekarisazh-pak-sprya-varnenskiyat-chaka-204171
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.