Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ТЕЦ "Варна" компенсира спрения блок на АЕЦ
Автор: Екип Varna24.bg 11:19 / 07.11.2010Коментари ()703
Близо четири пъти повече електроенергия от обичайните нива произвеждаше ТЕЦ "Варна" през последните три седмици, докато шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян. През по-голяма част от периода 18 септември - 4 ноември 2010 г. във варненската електроцентрала на пълна мощност работеха четири от блоковете, а произведената електроенергия достигна общо 699 535 МВтч.

С активирането на студения резерв варненската електроцентрала компенсира значителна част от производството на спрения шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и осигури резервни мощности за гарантиране на енергийния баланс на страната. Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов ремонт през втората половина на месец септември, но поради открити дефекти в системата за защита на реактора срокът за пускане беше удължен.

"Удълженият планов ремонт на блока в АЕЦ Козлодуй беше нагледен пример за всички за това колко е необходима ТЕЦ Варна за предотвратяването на режим на тока в случай на авария на ключови енергийни мощности. Именно това е и основният ни аргумент, с който се обръщаме към българското правителство във връзка с желанието ни да бъдат удължени сроковете на експлоатация на 1-3 блок до 2015 г. Надяваме се, че той ще бъде взет предвид от българските институции", коментира Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна".

ТЕЦ "Варна" е най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България . Тя осигурява 60% от студения резерв в страната и работата й е от изключително голямо значение за гарантиране на сигурността на енергийната система. Според анализи на експерти от ТЕЦ "Варна" централата е единственият източник в цяла България, който има достатъчна мощност, за да компенсира аварийно отпадане или непланово спиране на блок 1000 МВт в АЕЦ "Козлодуй".



https://www.varna24.bg/novini/varna/TEC-Varna-kompensira-spreniya-blok-na-AEC-204783
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.