Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ниски такси привличат студенти във Франция
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 08.11.2010Коментари ()965
© Varna24.bg
Ниски семестриални такси и атрактивни социални придобивки привличат български студенти във френски университети. Кандидат-висшистите, избрали тамошни ВУЗ-ове, заплащат по 170-180 евро за два семестъра през първите години. Същевременно могат да се възползват от социални стипендии, помощи за жилище и други. Това стана ясно по време на пътуващ Салон на образованието, който за поредна година гостува във Варна. В момента във френската страна се обучават 2400 българи, като през годините интересът става все по-голям, отчитат организаторите на форума от Центъра за култура и сътрудничество към Френския институт.

Традиционно сънародниците ни проявявали най-голям интерес към икономическите науки и правото, но напоследък се увеличавали студентите по медицина и архитектура, коментира Бисера Коларова от центъра. Друга възможност за младите хора е обучението по франкофонските програми, предлагани у нас. До момента от тях са се възползвали близо 1000 български студенти. Става въпрос за обучение по електроинженерство и информатика, индустриална химия, хранително-вкусови технологии, икономика и стопанско управление, мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството, политически науки.

Пътуващият салон на образованието вече е минал през Ниш, Белград и Скопие. След Варна той ще гостува в Стара Загора и София. Той представя голяма част от френските висши учебни заведения. По данни на Центъра за култура и сътрудничество към Френския институт на територията на страната се намират 83 държавни университета, 20 училища по архитектура и над 2000 специализирани висши училища и институти, сред които и частни.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Niski-taksi-privlichat-studenti-vuv-Franciya-204926
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.