Експерт препоръча: 4 пъти спорт за по 1 час в седмицата, а за закуска: бъркани яйца, 2 филийки пълнозърнест хляб, плод и зеленчуци по избор | ||||||
| ||||||
"Здравословното хранене предполага синхронизация с природата и променящите се сезони - или с други думи, сезонна и локално отгледана храна. То в никакъв случай не е диета или някакъв тип гладуване и рестрикция за определен период от време. Здравословното хранене е консумиране на храна, която осигурява и допринася за доброто здраве, като същевременно с това подпомага предотвратяването на заболявания и отговаря на специфичните индивидуални нужди на човек. Ключовата дума тук е разнообразие – хранене, богато на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, риба и бели меса. Също така то е с ниско съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, рафинирани захари и сол. Здравословното меню включва ниско ниво на консумация на преработени меса (колбаси) и продукти, които са преминали някакъв тип химична манипулация. И обратно, пълноценното хранене съдържа умерени количества хляб, ориз, картофи и тестени изделия. Към тях в зависимост от индивидуалните предпочитания можем да добавим и млечни продукти. Хубаво е да обърнем внимание и върху оптималния прием на вода и течности", обясни той. Ето и едно примерно меню, препоръчано от него: 4 бъркани яйца, 2 филийки пълнозърнест препечен хляб, сезонен плод, зеленчуци по избор. Втора закуска: 1 плод по избор и 30 г сурови ядки. За обяд: салата от пилешки гърди на скара със смесени зеленчуци, чери домати, краставица, гарнитура (ориз или картофи). Следобедна закуска: 200 грама скир или котидж сирене, а за вечеря: риба на скара, зеленчуци по избор, авокадо (маслини), като навсякъде може да има подправки и дресинги според индивидуалните вкусове. Специалистът обясни, че трябва да спортуваме четири пъти седмично по 1 час като това може да е всяка любима двигателна активност. |