Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Свети Никола в страх от ново свлачище
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 22.11.2010Коментари ()1309
© Impact Press Group
Прясна опасност от свличане на земни маси тегне над местност Свети Никола. На по-малко от километър в посока Златни пясъци, там, където преди 20 дни се активизира свлачище, в момента бликат подпочвени води. През зимата водата, стичаща се по баира, се превръща в ледена пързалка. Тогава в местността стартират и състезанията по слалом, шегуват се зевзеците от квартала. За едни е шегичка, за други, като преподавателката по английски език от Първа езикова гимназия Искра Георгиева, никак не е смешно. Съпругът на учителката вчера демонстрира миналогодишните й телескопични туристически щеки, с които по време на студените месеци жена му си осигурявала стабилност по пътя за школото. Преди обаче да скове студ и водата да се превърне в лед, реките ще продължат да подкопават основите на вилите в Свети Никола. И това е знак, че в най-скоро време къщите ще тръгнат към морето. Според живеещите в района причина са и честите аварии по магистралния водопровод Варна-Златни пясъци.

Днес доскоро притегателният квартал е започнал да се превръща в едно от най-нежеланите места за живеене в морската столица. И заради вечните проблеми с комуникациите местността е на път да се обезлюди.

Линейки и пожарна нямат достъп

В началото на ноември 19 души се подписали под жалба, адресирана до градоначалника на Община Варна и до кмета на район "Приморски", и я внесли в деловодството. До момента тъжителите не са получили отговор. Потърпевшите уточнили, че течовете пречат на придвижването им до домовете. "А когато се заледи, линейките на "Бърза помощ" и колите на пожарната трудно достигат до къщите", жалват се Диана Алексиева и съседите й.

Бохос Демирджиян, който е собственик на имота, откъдето тръгва течът, заяви, че е уведомил "Геозащита" за проблема. Собственикът си е изградил дренаж. "Ако не бях го направил преди 3 години, досега щяхме да сме тръгнали към морето", казва той. От "Геозащита" дали становище за заустване на дренажната вода със средства на съкооператорите.

На метри по-долу от неговия имот се намира и корабна агенция. И там собствениците са потърпевши от стичането на водите, заяви Алексиева. Преди дни съседите сами си прокопали канал, който да поеме водите и да ги отведе чак до пътя. Но и това не помогнало.

Дървеното мостче като от филм на ужасите

Многодетни семейства, хора на средна възраст, пенсионери - всички са категорични, че в местността Свети Никола трябва да влязат специалисти. Освен да отстранят проблема с течовете, експертите трябва да дадат указания за извършване на ремонт на дървения мост, който пък се явява връзката с домовете им. Съоръжението е направено през 1956 г. В момента гредите са нестабилни, изгнили и често дъските се трошат и падат в дерето. "Мостът е пред срутване и може някой да пострада", предупреди Диана Алексиева. Скоро съпругът й захванал със скоби дъските. Но когато през него минал багер, строшил металните връзки. Дано не се убие някой, молиха се вчера хората.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
15.02.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Sveti-Nikola-v-strah-ot-novo-svlachishte-208547
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.