Тази ядка е щит срещу десетки заболявания | ||||||
| ||||||
Този продукт е повече от лека закуска и се отличава със своите възстановяващи свойства, когато се консумира ежедневно. Ето какви са невероятните ползи от орехите, според здравния портал The Health Site. Те са богат източник на антиоксиданти и са известни с това, че имат по-високи нива на антиоксиданти от другите ядки. Съдържат витамин Е и растително съединение, наречено полифенол. Малко проучване при здрави възрастни установи, че яденето на орехи, предотвратява окислителното увреждане след хранене на "лошия“ холестерол (LDL), съобщава здравният портал. За целта е необходимо да се консумират няколко ореха след ставане от сън. Натрупването на "лош" холестерол в кръвоносните съдове може да доведе до атеросклероза. Следователно яденето на орехи може да бъде един от най-здравословните варианти в това отношение. По-богатото съдържание на омега-3 в орехите в сравнение с другите ядки също прави този продукт една от най-здравословните храни. Порция от 28 грама съдържа 2,5 грама омега-3. Полифенолите в орехите могат да помогнат в борбата с възпалението. Подгрупата полифеноли в орехите, наречени елагитанини, могат да намалят възпалението. Омега-3 мазнините от растения, включително орехи, се наричат алфа-линоленова киселина (ALA). Това е основна мазнина, която трябва да получаваме от нашата диета. Според Института по медицина, адекватният прием на ALA варира от 1,1 до 1,6 грама. Една порция орехи обаче ще задоволи тази нужда. Изследванията показват, че всеки грам ALA, консумиран на ден, намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 10%. Възпалението е важен отговор в основата на много заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак, пише actualno.com. |