Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Храмът на Кибела още чака зимното си покритие
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 24.11.2010Коментари ()714
©
Храмът на Кибела в Балчик все още чака зимното си покритие. Малко повече от месец остава до Нова година, времето всеки момент може да скове и да удари фъртуна, което ще означава, че този ценен културно-исторически паметник от древността за четвърта поредна година ще зимува на открито. Сагата около храма на фригийската богиня Кибела направи решителна стъпка към развръзка. С писмо от 19 октомври министър Вежди Рашидов разпореди издигането на защитен навес над разкопките, които повече от 3 години са оставени на произвола на съдбата, под влияние на атмосферните условия. Тази стъпка обаче досега няма конкретни измерения.

"До момента не е направено нищо по въпроса с покритието. Всичко е в ръцете на културното министерство. То отделя и средствата за защитния навес, макар че и общината може да си го позволи. Явно въпросът опира до придвижване на документация или нещо друго", каза кметът на Балчик Николай Ангелов.

Той припомни, че сагата около културния паметник, който е наистина уникален в света и от него излязоха изключително ценни артефакти, се точи вече няколко години, тъй като теренът, на който се намират разкопките, е частна собственост. Там пък собственикът бизнесмен имаше намерение да вдига хотел. През годините общината и лично кметът предлагаха различни варианти за решаване на проблема - включително замяна на терена или изплащане на

обезщетение на собственика, но той така и не прие вариантите и скочи с неизпълними и нереални финансови условия. Така в тези повече от 3 г. разкопките бяха на произвола на съдбата и през есента и зимата се пълнеха с дъжд и сняг, а камъкът се рушеше.

В писмото на Рашидов от 19 октомври бе записано още, че ако министерството установи бездействие от страна на собственика по опазване на културния паметник и той остане изложен на рискове, министърът ще разпореди отчуждаване на имота. До днес обаче и това не се е случило.

Междувременно кметът Николай Ангелов обяви, че в неговата община дългоочакваният сняг никога не е изненада, както се случва на много места в България. "Балчик винаги е готов за зимата. Смея да твърдя, че при нас винаги е почистено, включително и в общинските села. Когато завали сняг, никой тук не търси кмета. Създали сме перфектна организация, която сработва от години. Общината разполага с достатъчно техника - снегорини, роторни машини, гребла, има и екипи, които се задействат при нужда, разполагаме с необходимите количества пясък, сол, луга. Селата в общината пък се почистват от кооперациите, които си имат строго определени територии на действие. Всеки си знае къде чисти. Макар че не ни е задължение, почти всяка година се включваме и в почистването на републиканската пътна мрежа. И там помагаме. Така че зимата няма с какво да ни изненада", категоричен е кметът Ангелов.

Източник: в. "Черно Море"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Hramut-na-Kibela-oshte-chaka-zimnoto-si-pokritie-209389
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.