Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В МБАЛ Св. Марина сложна ендоскопска операция върна дишането на бебе с тежка малформация
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 29.11.2010Коментари ()716
Още след раждането на малкия В. лекарите установяват, че той страда от рядкото малформативно заболяване - двустранна хоанална атрезия. Носът на бебето е недоразвит и то изобщо не може да диша през него. Това прави и храненето му невъзможно, понеже новородените дишат 100% през носа, докато сучат. Първите дни от живота си то прекарва с две специални сонди поставени през устата му - едната за дишане и втората за хранене. Детето не може да използва устата си.

Специалистите казват, че тази форма на вродена малоформация нарушава тежко дишането и води до постоянна хипоксия; храненето е затруднено - почти невъзможно - при опит да бозае цианозира/посинява; не рядко се аспирира храна и слюнка, в резултат на което се развива аспирационна пневмония; не рядко може да доведе и до смърт. Именно затова тази форма на хоаналната атрезия при новороденото е животоспасяваща операция и трябва да се извършва незабавно, по спешност.

След превеждането му в УМБАЛ "Св. Марина" грижите за малкия пациент продължава екипът на ДОИЛНН. Предоперативно скенерът с висока разделителна способност разкрива още една неприятна изненада: пациентът страда от една от възможно най-тежките степени на забляването. Тук нослето не е запушено само с мембрана или костна плочка, а с масивна дебела костна стена. Това допълнително повишава трудността на операцията. Малформацията на нослето представлява трудност и за даването на анестезия. Самата операция е извършена от екипа на клиниката по УНГ болести, като за първи път при толкова тежка аномалия се използва изцяло ендоскопски подход. С помощта на изключително тънки ендоскопи със студена светлина и микроинструменти оториноларинголозите успяват да преодолеят костния блок и да възстановят проходимостта първо на дясната, а после и на по-трудната лява половина на нослето. Поставени са и специални стентове, които следва да поддържат новосъздадените носни канали за няколко дни. Малкият пациент е едва на 17 дни, но в опитните ръце на анестезиологичния екип двучасовата интервенция преминава за него гладко и неусетно. Наблюдението и лечението му след операцията протичат в ДОИЛНН. Възстановеното му носле обаче му позволява вече свободно дишане и напълно нормално хранене.

Успешният изход на оперативната намеса е благодарение на перфектната диагностика на педиатрите и високото качество на образните методи на изследване, както и подготовка за оперативно лечение в ДОИЛНН и КАИЛ в УМБАЛ "Св. Марина"ЕАД гр. Варна.


https://www.varna24.bg/novini/varna/V-MBAL-Sv-Marina-slozhna-endoskopska-operaciya-vurna-dishaneto-na-bebe-s-tezhka-malformaciya-210806
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.