Те са вкусни, ароматни и много полезни: Съдържат малко калории, много фибри и антиоксиданти | ||||||
| ||||||
Те съдържат и антоцианини – съединения, които имат ключова роля за намаляване на окислителното увреждане и възпалението, свързани със сърдечносъдови заболявания. Според някои изследвания, редовната консумация на малини подобрява здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението. Малините са богати са на витамин С, който също е важен за сърдечното здраве, но и за синтеза на колаген, както и за имунитета. Високото съдържание на антиоксиданти подпомага сексуалното здраве и при двата пола и повишава плодовитостта. Малините съдържат и цинк, който стимулира либидото. Малините подобряват баланса на инсулина и кръвната захар. Те съдържат малко калории и много фибри, така че са подходящи за диети. Съдържат и манган, който пък засилва метаболизма. Не съдържат мазнини, което е още един плюс. Редовната им консумация намалява възпалителните процеси в организма. Малините помагат за очното здраве, както и за по-добра памет. Плодовете съдържат големи количества фолиева киселина, която е важна за синтеза на червени кръвни клетки, пренасящи кислород до всяка клетка в тялото. Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането, затова се използват и в детското хранене. Благодарение на салициловата киселина, която се намира в плодовете, малините се използват и за сваляне на температурата. Болните от подагра и нефрит обаче не трябва да ги употребяват за храна поради високото съдържание на пуринови основи в тях. Малините са нетрайни плодове. Те не издържат на натиск и на топлина. Съхранявайте ги в хладилник, без да ги миете. Ако консумирате малини с банани например, ще намалите гликемичния индекс на последните. |