Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Някога тютюнопушенето не е било приемано за вредно
Автор: Екип Varna24.bg 15:09 / 01.06.2024Коментари ()1263
©
"Най-честият симптом, който води пушачите при пулмолозите, е хроничната кашлица. Тютюнопушенето независимо дали е активно или пасивно то инхалира чуждо вещество в дихателните пътища. Това е съставка от различни газове и вредни вещества, което води до дразнене на дихателните пътища". Това заяви пулмологът доц. Милена Енчева от ВМА в предаването "Пулс" по NOVA NEWS. 

Думите й са потвърдени и от пациентката Весела Люцканова, която е започнала да пуши на 37-годишна възраст. Преди това тя е родила и отгледала децата си без тютюнев дим. Неколкократно е правила опит да откаже цигарите, но неуспешно. Причината да потърси помощ от лекар е, че дамата е започнала да изпитва задух, който я затруднява при обичайната й активност.

Проф. Радостина Александрова от БАН обясни, че никотинът може да въздейства на някои рецептори и по този начин да повиши отделянето на ендорфини, допамин, норадреналин, които създават усещане за получена награда. Тя разказа, че преди столетия в "Итън" са препоръчвали пушенето, преди да имат достатъчно информация за вредата от него.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Nyakoga-tyutyunopusheneto-ne-e-bilo-priemano-za-vredno-2136154
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.