Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Рачев каза кои два черноморски язовира са били под наблюдение
Автор: Йоланда Пелова 17:10 / 01.06.2024Коментари ()1278
© Фокус
През 1995 година София беше поставена на воден геноцид. 56 часа нямаше вода, 18 часа имаше. Една малка групичка бандитчета източиха неизточваемия язовир "Искър“, построен от един гениален инженер -  Иван Иванов, дългогодишният кмет на София. Този язовир не може да се източи. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" климатологът и географ проф. Георги Рачев.

По думите му в момента в язовир "Искър" има към 470 милиона куб. м полезен обем и тази вода може да бъде използвана: "Две години и половина напред нищо да не влезе в язовира, ако го ползваме за питейни нужди, София ще има вода. А това е невъзможно. Той ще достигне 500 милиона при всички положения полезен обем, той се източва превантивно, същото е с язовир "Студена“, който захранва Перник. Той е пълен на макс, той повече от това не може да поеме, затова част от излишната вода, за да не прелее, се източва. Така е почти със всички питейни язовира", обясн Рачев.

Той добави, че два язовира са били под наблюдение: "Това е язовир "Камчия“, който снабдява по-голямата част от Черноморското крайбрежие с вода, и язовир "Ясна поляна“, която от Созопол на юг снабдява морето с вода. Нали си представяте големият ни бизнес туризъм как ще го направим без вода – не може да посрещнеш туристите с кофи вода, макар че аз това съм го виждал в Пловдив в елитни хотели, когато имаше проблеми, и то много сериозни, с подаването на питейна вода в Пловдив", припомни си климатологът.

Той обяви, че в София гражданите пият гарантирано много хубава чиста вода от Рила и от Витоша: "Това, че са ни стари тръбопроводите е съвсем отделна точка. Иначе се радваме на изключително мека и хубава вода".


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Prof-Rachev-kaza-koi-dva-chernomorski-yazovira-sa-bili-pod-nablyudenie-2136288
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.