Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
По левче за нощувка в хотел над 2 звезди обмисля община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:03 / 04.01.2011Коментари ()707
© Varna24.bg
1 лев за нощувка ще бъде размерът на новия туристически данък за хотел с 3-, 4- и 5-звездна категория за януари 2011 г., а за 1 и 2 звезди - съответно 0,60 и 0,80 лв. Това е заложено в проекта за промените в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Варна. От 1 февруари данъкът за категория 1 и 2 звезди ще бъде 0,70 лв., за 3 звезди - 0,80 лв., за 4 звезди - 1,10 лв., и за петзвездните хотели - 2 лв. за нощувка. Всички места за настаняване на курортисти трябва да бъдат декларирани до 1 март, предвижда още проектонаредбата за местните налози.

Общият размер на дължимия данък за всеки месец ще се определя, като броят на нощувките се умножи до единичния размер на налога за съответната категория.

Той ще се внася до 15-о число на следващия месец. Когато размерът на налога, изчислен за календарната година, е под 30% от данъка, определен при пълен капацитет на мястото за настаняване, разликата се внася от данъчно задълженото лице.

Сезонните хотели може масово да доплащат за новия туристически данък, алармираха представители на местните власти и на хотелиерите. Причината - минималният размер на налога, който ще постъпва в приход на общините, ще се изчислява при 30% заетост на легловата база. Най-засегнати ще бъдат сезонните хотели по морските и зимните курорти, чиято заетост не достига 30 на сто, коментираха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На практика това означава, че много хотелиери ще трябва да покриват разликата от джоба си, коментират от асоциацията. 25,7% е средната заетост на легловата база у нас, сочат данните на НСИ.

Източник: в. Черно море



https://www.varna24.bg/novini/varna/Po-levche-za-noshtuvka-v-hotel-nad-2-zvezdi-obmislya-obshtina-Varna-219051
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.