Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Да си спомним с любов за Катя Паскалева
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 23.07.2024Коментари ()1400
©
На 23 юли се навършват 22 години от както ни напусна голямата Катя Паскалева

Паскалева е една от най-големите български актриси. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.

Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност – личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла "красиво и безотговорно" във времената на "предписания" и ограничения.

Филмът не се задоволява с функцията на документална хроника, а е портрет в дълбочина – сякаш се интересува от фактите само доколкото те описват и разказват самата Катя и дарбата й, не толкова битието и кариерата й. Въпреки че скицира биографията й и набелязва най-важните роли от двете Марии в “Козия рог" (1972, реж. Методи Андонов) през Стефка във “Вилна зона" (1975, реж. Едуард Захариев) до Каката в “Спирка за непознати" (1989, реж. Иван Росенов), “Последната роля" не държи да информира. Остава по-скоро за посветени, добавяйки деликатни нюанси към вече известното за нея

През 2002 г. умира след продължително боледуване от рак на гърлото с метастази в белите дробове в София. Причина за заболяването е дългогодишно тютюнопушене.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Da-si-spomnim-s-lyubov-za-Katya-Paskaleva-2198168
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.