Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци ядат най-скъпите кебапчета
Автор: Екип Varna24.bg 16:25 / 10.01.2011Коментари ()4200
© Varna24.bg
Най-скъпата кайма се продава във Варна. На едро цената във Варна е средно 6 лева, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за първата седмица на годината. Любопитно е, че в близкия на морската столица град Добрич цената на едро е най-ниската в цяла България - само 3 лева.

Двойната разлика се дължи най-вече в покупателната способност на населението и респективно в качеството на произвежданата кайма, смятат от бранша. Ниската цена е гаранция за примеси в производството. По-вероятно е да купите качествено смляно месо, ако цената е над 7, 8 и дори 9 лева за килограм, смятат специалисти. Въпреки това и във Варна се намира кайма по 3,30 лева за килограм. В Пловдив каймата държи ниво като във Варна. В София мляното месо струва 4,94 лева за кило. 

Оризът на едро във Варна също е най-скъп от цяла България, сочи статистиката. Цената на кило в морската столица е между 2,40 и 2,80 лева. В Бургас например цената не превишава 1,95 лева, а най-евтина е в Кърджали - 1,50 лева. Отново Варна е градът с най-скъпите яйца. В морската столица на едро цената на бройка е 24-26 стотинки. За сравнение в Бургас и Велико Търново е два пъти по-евтино - 12 стотинки. 

В първата седмица на 2011 година цените на хранителните стоки се понижиха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) падна от 1.825 пункта преди Нова година до 1.8111 пункта.


Източник: в. "Народно дело"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Varnenci-yadat-nai-skupite-kebapcheta-220461
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.