Варненци ядат най-скъпите кебапчета | ||||||
| ||||||
Двойната разлика се дължи най-вече в покупателната способност на населението и респективно в качеството на произвежданата кайма, смятат от бранша. Ниската цена е гаранция за примеси в производството. По-вероятно е да купите качествено смляно месо, ако цената е над 7, 8 и дори 9 лева за килограм, смятат специалисти. Въпреки това и във Варна се намира кайма по 3,30 лева за килограм. В Пловдив каймата държи ниво като във Варна. В София мляното месо струва 4,94 лева за кило. Оризът на едро във Варна също е най-скъп от цяла България, сочи статистиката. Цената на кило в морската столица е между 2,40 и 2,80 лева. В Бургас например цената не превишава 1,95 лева, а най-евтина е в Кърджали - 1,50 лева. Отново Варна е градът с най-скъпите яйца. В морската столица на едро цената на бройка е 24-26 стотинки. За сравнение в Бургас и Велико Търново е два пъти по-евтино - 12 стотинки. В първата седмица на 2011 година цените на хранителните стоки се понижиха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ) падна от 1.825 пункта преди Нова година до 1.8111 пункта. Източник: в. "Народно дело" |