Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Любимото място на Варна за срещи
Автор: Димитър Щерев 08:36 / 29.07.2024Коментари ()5756
©
Ако перифразираме древната мисъл: Всички пътища водят към Рим, то във Варна има място от където започват всички пътища. Това е района край "Севастопол“ – любимо място за среща на стотици варненци от много години насам.

Това е и днешния "герой“ от рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

На горната снимка от нашия колаж в дясната страна виждате къщата, която по-старите помнят като Шахдома, а за по-младите – това е Хепи на "Севастопол“. За дясната постройка – на ъгъла на булевардите "Княз Борис I“ и "Сливница“ сме ви разказвали – вижте ТУК.

Къщата е една от най-старите и достолепни във Варна. Тя е построена от Никола Провадалиев. Роден е през 1826 г. в гр. Провадия. Жени се за гъркиня, строи хан и спиртоварна във Варна, където вероятно е посрещал Васил Левски (вижте ТУК). Зданието на Провадалиев е построено на ъгъла на по-късните улици "Сливница" и "6 септември".

Самият Провадалиев е тъст на Васил Радославов - български политик и държавник, народен представител. Оглавява Либералната партия (радослависти) от 1887 до 1918 г. Два пъти е министър-председател на България – след абдикацията на княз Александър I Батенберг (1886 – 1887) и по време на Първата световна война (1913 – 1918).

Вижте "Преди и сега“ от миналата седмица ТУК.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Lyubimoto-myasto-na-Varna-za-sreshti-2205771
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.