Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски съветници увеличиха с 80 000 лева парите за здравеопазване
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 11.01.2011Коментари ()808
© Varna24.bg
Парите в проектобюджета на община Варна за здравеопазване да бъдат завишени с 80 000 лева, решиха на заседание днес общинските съветници от ресорната комисия. Причината е необходимостта от закупуване на два нови апарата за държавната болница "Св. Анна" - ехограф за неврохирургията и рентген за ортопедията на обща стойност 105 000 лева. Останалите 25 000 лева ще бъдат за сметка на ремонта на покрива на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово", който отпада от проектобюджета.

Предложението дойде от председателя на здравната комисия д-р Ивайло Митковски, който е и лекар в болницата. Той обясни, че лечебното заведение спешно се нуждае от новата апаратура, тъй като старата издъхвала, а и чрез нея ще се получат двойно повече средства от клинични пътеки. Местните депутати бяха на мнение, че е по-добре да се инвестира в подмяна на техника, което ще доведе до повече приходи, отколкото в ремонти.

Малко над 12 милиона лева е проектобюджета през тази година за здравеопазване. Средствата са с около 4 млн. лв. по-малко от миналата година, тъй като отпада финансирането на ТУБ и Онко диспансерите, които стават болници и ще се издържат по клинични пътеки, обясни зам.-кмета доц. Христо Бозов. 1,37 млн. лв. е размерът на капиталовата програма, където обаче почти всички обекти са преходни и парите са заложени още от предходния бюджет. Най-много средства се заделят за детските ясли, където са предвидени ремонти, закупуване на климатици и изграждане на детски площадки, съответстващи на евроизискванията.

Очаква се на принципа на публично-частното партньорство да бъдат построени още две нови детски ясли, което ще задоволи почти на 100% нуждата от места, обясни още доц. Бозов. Той отчете още, че през миналата година са разкрити 6 групи, които са осигурили места за 150 деца.

Бюджетът за здраве трябва да бъде утвърден на комисия по финанси, а след това и на сесия на местния парламент.

Източник: Dnes Plus



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-suvetnici-uvelichiha-s-80-000-leva-parite-za-zdraveopazvane-220770
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.