Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ето как да разберем, че сме се натровили с ядливи гъби
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 30.07.2024Коментари ()1248
©
Ако след чиния гъбена супа, гъбена каша или ястие с гъби получите треска, болки в корема и диария; ако се повиши температурата и започне да ви прилошава, значи сте се натровили. А при силно натравяне всяка минута е важна. Затова действайте бързо. Анестезиологът-реаниматор д-р Рафаил Муслимов казва следното: "Важно е да изпреварите времето. Оздравяването и въобще оцеляването, зависят от първите няколко часа след отравянето.“ 

- Звънете в "Бърза помощ“.

- Докато тя пристигне, опитайте да избавите организма си от отровната храна, ако не сте започнали да повръщате, предизвикайте повръщане. "Пригответе си разтвор от 1 чаена лъжичка сол и 1 литър вода, изпийте го и ще предизвикате повръщане, пък и ще промиете стомаха“, съветва специалистът.

- Пийте активен въглен – 1 таблетка на 10 килограма тегло, т.е., ако сте 60 кг, ви трябват 6 таблетки.

Не всички отровни гъби отравят по еднакъв начин организма на човека, защото съдържат токсини с различно действие. Затова и лечението е различно. Но това трябва да се преценява от лекарите, предупреждава реаниматорът. Ако са ви останали от злощастните гъби, покажете ги на доктора, това ще помогне да се установи причината за отравянето и по-нататъшните действия.

Причина за това може да е неправилното им приготвяне. Например гъба, наречена Смръкула (Смръчка, Пумпалка), която произхожда от Германия основно, но може да се намери и в България. Тя изисква продължителна термична обработка. Освен това трябва да сте много предпазливи с домашното приготвяне на гъби. Върху тях може да са останали малки частички пръст, която да е заразена с ботулинови микроби, причинители на смъртно опасния ботулизъм. И не на последно място, всякакви мариновани гъби не трябва да се съхраняват повече от година, пише zdrave.to.

За да не се натровите с пресни гъби, спазвайте следните простички правила:

- Събирайте само онези гъби, за които сте сигурни, че са ядливи.

- Не ходете за гъби в гора, близо до магистрала и промишлени обекти. Гъбите попиват в себе си всички токсични вещества.

-  В никакъв случай не събирайте стари или презрели гъби.

- Никога не употребявайте биодобавки от отровни гъби, в т.ч. мухоморки.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Eto-kak-da-razberem-che-sme-se-natrovilis-yadlivi-gubi-2208171
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.