Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прогноза: Населението на Варна се е увеличило с около 70 000 души
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 14.01.2011Коментари ()4371
© Varna24.bg
Моята прогноза е, че в сравнение с преброяването през 2001 г., населението на Варна се е увеличило с не по-малко от 70 000 души, но това ще покаже Преброяване 2011. Това заяви директорът на Териториално статистическо бюро - Варна Деян Славов. Той посочи, че една от целите на преброяванията, които се организират през 10 години е да се изчистят различните слухове относно броя на населението на различните населени места. 

"За сега не е известен друг начин по света, освен преброяването, който по-точно да прецени колко е населението на даден град. Друг е въпросът, че в някои европейски страни и в САЩ, които имат голяма база от масиви и развита информационна система", подчерта Славов. Във Франция например се използват няколко начина да се брои населението чрез административни източници - чрез плащане на данъците или на базата на абонатите на електроразпределителните дружества, които са поименни.

"Където има захранване с ток, то това жилище е обитаемо. Във Франция данък "смет" се плаща не на жилище, а на лице. По този начин се изчислява и населението. Нещата в България не са точно по така, но пък преброяването с преброители е най-точно", посочи Деян Славов. Той допълни, че миналата година в преброяването в Китай са участвали 600 000 преброители, същото е било и положението в Русия.


Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Prognoza-Naselenieto-na-Varna-se-e-uvelichilo-s-okolo-70-000-dushi-221576
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.