Ще се преборим ли с антибиотичната резистентност | ||||||
| ||||||
Неспособността хората да се справят с бактериални инфекции, които може да са функция на различно протичане на заболяване или вътрешноболнична инфекция, е резултат от резистентността към антибиотици. Проблемът е много сериозен, тъй като се отнася за всички сега съществуващи формули на лекарствените продукти. Мерки за ограничаване употребата на антибиотици се прилагат в целия свят, включително и в България, отбеляза тя. "Но по-големият проблем е, че нашият организъм се среща с антибиотични формули косвено, консумирайки месо и много животински продукти. Животинското месо е силно третирано и може би по-голямата част от резистентността на човешкия организъм идва по този начин. Продуктите, които ние консумираме, идват от животни, лекувани с антибиотици и нашата имунна система ги разпознава и приема като враг, с който да се бори“, обясни доц. Тодорова. Пробив в разрешаването на този проблем идва по две направления. "Изкуственият интелект изчислява вероятността ние да сме срещали даден антибиотик и да изградим резистентност. Вторият начин е чрез една нова технология, която изследва първите успешни антибиотици от 50-те години на ХХ век. Учените успяват да изолират действието на специални сегменти от тях – макролони, и установяват, че те са все още ефективни в унищожаването на бактерии. Те се връщат към този тип класически формули на антибиотик, за да подсилят функцията на макролоните“, поясни Мариана Тодорова. Напредъкът при проследяването на генома и впрягането на капацитета на изкуствения интелект в изследването на тези формули може да ни помогне да преоткрием стари решения, като ги подобрим, и те да бъдат ефективни, коментира футурологът. |