Ето я напитката за дълголетие | ||||||
| ||||||
По-малко кофеин, повече ползи за здравето Основно в Япония се консумира зелен чай и по-специално - матча. Той се характеризира с наситен цвят и вкус, а ползите за здравето са редица. Матча чаят съдържа ключови хранителни вещества, като витамини A, C и K, фибри, протеин и аминокиселината l-theanine, за която е доказано, че помага за подобряването на съня, намаляването на стреса и засилването на когнитивната функция, пише Lifestyle. Освен това е богат и на полифеноли, сред които епигалокатехин галат (EGCG). Полифенолите са съединения, които се срещат естествено в растенията и са с високо съдържание на антиоксиданти, благодарение на които помагат в борбата с болести и възпаления. Доказано е също така, че матча може също и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да подобри чревното здраве, пише CNBC. Плюс на матчата е, че освен като чай, може да я консумираме и в сладки лакомства, като бисквити, чиа пудинг, дори торти. Ако обаче сме традиционалисти и ни е любопитно да опитаме матча чая по оригиналния начин, по който го пият японците, ето как можем да си го приготвим и ние. Първата стъпка е да кипнем около 60 мл вода. През това време в предназначена за матча чаша (или ниска порцеланова/керамична чаша) сипваме половин чаша вода и със специална бамбукова бъркалка (тип метличка, наречена часен) разбъркваме водата няколко пъти, за да пречистим приспособленията. После изливаме водата и подсушаваме чашата и бамбуковата бъркалка с кърпа или кухненска хартия. След това вече идва ред да отмерим два грама матча на прах (с чашаку - традиционна бамбукова лъжичка) и я слагаме в чашата. Бавно наливаме предварително кипналата вода, наслаждаваме се на аромата, който се отделя и разбъркваме отново с лъжичката за около 20 секунди, докато матчата се разтвори напълно. И защо е чудесен заместник на кафето В случай че в топлото време ни се пие нещо разхлаждащо, можем и да оставим матча чая да поизстине и да добавим лед. Остава да се насладим на напитката в нашия дзен момент от деня. |