Три нови организации на производители на плодове и зеленчуци са признати от министъра на земеделието | ||||||
| ||||||
Земеделските стопани, включени в състава на новопризнатите организации, произвеждат ягоди, малини, боровинки, къпини, френско грозде, сливи, кайсии, вишни, череши, пипер, дини и патладжан. За да бъдат признати, сдруженията са преминали през всички необходими проверки, удостоверяващи, че отговарят на европейското и националното законодателство. Основните критерии, на които организациите трябва да отговарят, включват изискванията да са започнали изпълнението на поне една от заложените в устава си дейности, да имат най-малко 6 членове, регистрирани като земеделски стопани за продуктите на признаване, и тези членове да са предлагали на пазара продукция на стойност не по-малко от 50 000 лева през предходната календарна година. Дружествата трябва да разполагат с персонал, инфраструктура и оборудване, необходими за предоставянето на професионална, материална и техническа подкрепа за своите членове. Създаването на организации и групи на производители на земеделски продукти води до подобряване на пазарните позиции и повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопани на вътрешния и на международните пазари. Този вид сътрудничество подобрява възможностите за реализация на произведената продукция на по-изгодни цени и спомага за намаляване на общите производствени разходи. Организациите и групите на производители могат да инвестират в съвместни дейности или съоръжения, които добавят повече стойност. Чрез тях земеделците споделят риска при производството и е възможно да преодоляват по-успешно кризи на пазара от отделните производители. |