Диетолог разкри кои хранителни продукти присъстват в ежедневната диета на столетниците | ||||||
| ||||||
Очакваната продължителност на живота се влияе от много фактори като възраст, генетика и фактори на околната среда. Но много изследвания потвърждават силната връзка между диетата и дълголетието. Диетоложката Кели Кенеди изброява достъпни храни, които подобряват здравето ни всеки ден. Тези 5 храни можете да добавите към ежедневната си диета, за да подобрите цялостното си здраве и да увеличите продължителността на живота си. Списъкът с тях включва кръстоцветни зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, ядки, семена, гъби. 5 храни, които всички столетници ядат Кръстоцветни зеленчуци - зелето, броколите и карфиолът съдържат сулфорафан, растителен химикал, който може да намали риска от сърдечни заболявания, като предпазва кръвоносните съдове от възпаление. "Тези зеленчуци също помагат за премахването на токсините и други потенциално вредни вещества от тялото. Освен това много изследвания показват, че кръстоцветните зеленчуци могат да потиснат растежа на раковите клетки“, казва още д-р Кенеди. "Спанак, зеле и рукола са едни от най-здравословните храни на планетата. Тези храни обикновено съдържат по-малко от 100 калории на килограм, което ги прави идеални храни за отслабване и управление на теглото. Антиоксидантите в листните зеленчуци помагат за защитата на клетките ви от възпаление, което е свързано със сърдечни заболявания, водещата причина за смърт при възрастните", казва лекарят. "Орехите, бадемите и лешниците са отлични източници на здравословни мазнини, протеини, фибри и антиоксиданти. Те са храни с нисък гликемичен индекс, което означава, че причиняват по-бавно и по-слабо покачване на кръвната захар. Тази характеристика ги прави важен компонент на антидиабетната диета. Ненаситените мазнини в ядките също могат да контролират нивата на холестерола", споделя още лекарят. Чиа, тиквени и ленени семена са богати на фибри, протеини и основни минерали. Те също така съдържат големи количества Омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението; и лигнани, които имат противоракови свойства. "Гъбите са един от малкото растителни източници на витамин D. Това основно хранително вещество помага за поддържането на здравето на костите. Освен това поддържа ума ви остър, особено с напредване на възрастта. И независимо дали ги ядете сурови или варени, вие получавате здравословна доза от ползи против стареене от гъбите", допълва още експертът, пише zdrave.to. |