Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Много хора ги пренебрегват, но те са истинско злато за организма
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 18.09.2024Коментари ()508
©
Тиквените семки може да изглеждат малки на пръв поглед, но съдържат много ценни хранителни вещества.

Дори малки количества семена осигуряват на тялото значителни количества здравословни мазнини, магнезий и цинк и са лесни за включване в ежедневната ви диета.

30 грама семена съдържат:

Енергия: 151 калорииФибри: 1,7 грама

Въглехидрати: 5 грамаПротеин: 7 грама

Мазнини: 13 грама (от които 6 са омега и 6 мастни киселини)

Витамин К: 18 процента RDIФосфор: 33 процента от RDI (RDI)Манган: 42 процента RDI

Магнезий: 37 процента от RDIЖелязо: 23 процента RDI

Цинк: 14 процента RDI

Мед: 19 процента RDI

Тиквените семки също съдържат значителни количества антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини, както и калий, витамин В2 и фолиева киселина.

Тиквените семки съдържат антиоксиданти като каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите могат да намалят възпалението и да предпазят клетките ни от свободните радикали. Следователно храните, богати на антиоксиданти, могат да ви предпазят от различни заболявания. В проучване, проведено върху плъхове, страдащи от артрит, възпалението е намалено, след като им е дадено тиквено масло.

Диета, богата на тиквени семки, се свързва с по-нисък риск от рак на стомаха, гърдата, белия дроб, простатата и дебелото черво. Резултатите от голямо проучване, проведено върху жени в постменопауза, показват, че консумацията на тиквени семки е свързана с намален риск от рак на гърдата.

Няколко проучвания потвърждават, че тиквените семки намаляват симптомите, свързани с проблеми с простатата. Също така, резултатите от проучване показват, че приемането на 10 грама екстракт от тиквени семки дневно подобрява функцията на отделителната система.

Тиквените семки са един от най-добрите естествени източници на магнезий, което е много важно поради нарастващата честота на магнезиев дефицит в западните страни. Магнезият е необходим за повече от 600 химични реакции в тялото.

Адекватното ниво на магнезий в организма е важно за: контрол на кръвното налягане; намаляване на риска от сърдечни заболявания, формиране и поддържане на здрави кости, регулиране на нивата на кръвната глюкоза.

Проучвания при животни показват, че маслото от тиквени семки може да намали високото кръвно налягане и високия холестерол – два важни рискови фактора за развитие на сърдечни заболявания. Резултатите от проучване, включващо 35 жени след менопауза, показват, че приемането на хранителни добавки под формата на масло от тиквени семки намалява кръвното налягане със 7% и повишава нивата на "добрия" HDL холестерол с 16%. за период от 12 седмици.

Проучванията при животни показват, че тиквата, тиквените семки, прахът от тиквени семки и тиквеният сок могат да понижат нивата на кръвната захар. Това е особено важно за хора с диабет, които се борят с контрола на кръвната захар. Няколко проучвания показват, че консумацията на сок от тиква или прах от тиквени семки понижава нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, което се дължи на високото съдържание на магнезий.

Тиквените семки са отличен източник на диетични фибри – те осигуряват 5,2 g фибри на 30 g семена. Богатата на фибри диета поддържа здрава храносмилателна система и е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Намаленото ниво на цинк в организма е свързано с намалено качество на спермата и повишен риск от безплодие при мъжете. Тиквените семки са богат източник на цинк, който може да подобри качеството на спермата. Освен това те съдържат антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да участват в поддържането на желаното ниво на тестостерон.

Ако имате проблеми със съня, може да искате да консумирате тиквени семки преди лягане. Тиквените семки са естествен източник на триптофан, аминокиселина, която подобрява съня. Установено е, че ежедневният прием на g триптофан може да подобри съня, пише actualno.com. Това обаче би означавало, че ще трябва да ядете около 200 грама тиквени семки на ден, за да сте сигурни, че получавате 1 грам триптофан.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Mnogo-hora-gi-prenebregvat-no-te-sa-istinsko-zlato-za-organizma-2267377
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.