Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерт: Има събития, които можеш да прогнозираш, има и такива, които не можеш
Автор: Екип Varna24.bg 18:55 / 24.09.2024Коментари ()289
©
Каква е готовността на България да посрещне природни бедствия коментира Николай Николов, бивш директор на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ и съветник на министъра на вътрешните работи, в ефира на NOVA NEWS.

"Има система за ранни предупреждения. Държим връзка с климатолозите. И в 90% от случаите това, което те казват, се случва. Има събития, които можеш да прогнозираш, има и такива, които не можеш“, каза той.

Бившият директор на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ посочи, че властите са провеждали подготовка в случай, че циклонът "Борис“ се насочи към България.

Николов допълни, че плановете за безопасност трябва да се прегледат и актуализират. Работата по подготовката за евентуални наводнения се извършва от местните власти и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Той допълни, че екипите работят.

Експертът каза още, че България е една от страните най-добре защитени от наводнения с изградени диги. Николай Николов посочи, че заплатите на служителите в системата на МВР трябва да се увеличат с 30%. И допълни, че експлоатираните техника и автомобили, макар и на 20 години, са годни, но това не означава, че не трябва да се работи по линия на европейското финансиране за закупуване на нови. Николов допълни, че обучението на кадрите също е от голямо значение.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ekspert-Ima-subitiya-koito-mozhesh-da-prognozirash-ima-i-takiva-koito-ne-mozhesh-2274444
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.