Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лена Бориславова: Смятаме за нелегитимна стартиралата процедура за избор на главен прокурор. Ще подадем жалба към КС
©
Ако бъде входирана кандидатура за главен прокурор, от ПП-ДБ ще подадат жалба към Конституционния съд. Това заяви в ефира на NOVA NEWS Лена Бориславова.

От ПП-ДБ смятат за нелегитимна стартиралата процедура за избор на главен прокурор. Ако се съберат 48 подписа на депутати, може да бъде внесено искане за тълкуване от КС и така процедурата да се стопира поне до произнасянето на магистратите.

"Ако наистина има прокурори, които решат да участват в тази процедура, ние ще съберем подписи и ще внесем искане до КС за тълкуване на разпоредбите, свързани с това дали този ВСС има право да избере нов главен прокурор за 7 години. Изчакваме да видим дали ще има кандидати. Ако няма, процедурата ще трябва да започне наново. Надявам се едно ново НС да намери мнозинство да подкрепи законодателните промени, които сме предложили в тази връзка", заяви Лена Бориславова.

Тя обясни още, че от ПП-ДБ подкрепят Законопроекта за адвокатурата в 95% от текстовете.

"Има едни 4 параграфа, свързани с особените представители, които не отговарят на европейското законодателство, на стандартите за справедливост. Заради тези 4 параграфа ще подкрепим ветото на президента. Няма никаква пречка те да бъдат гласувани и изменени, с предложенията, които сме направили", заяви Бориславова.

Тя каза още, че този път от ПП-ДБ ще предложат на избирателите си управленска формула с равно отдалечен надпартиен премиер, който да търси подкрепа около програма, която и от коалицията смятат за важна.

"Нужен е нов подход, слагаме такъв на масата. Не настояваме за министри, не настояваме наш да бъде кандидатът за премиер", продължи Бориславова.



Още по темата: общо новини по темата: 52
22.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Lena-Borislavova-Smyatame-za-nelegitimna-startiralata-proceduraza-izbor-na-glaven-prokuror-Shte-podadem-zhalba-kum-KS-2275248
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.