Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Все пак извозили руини от хотел "Рамона"
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 07.02.2011Коментари ()1772
©
Случаят "Рамона", който кметът Кирил Йорданов определи като криминален роман без вина и престъпление, е на път да се превърне в сериал, чиито зрители са изгубени в превода на диалога между институциите. Плажната ивица била почистена само ден, след като община Варна обяви, че извозването на строителните отпадъци от разрушения хотел "Рамона" е невъзможно, преди да бъде укрепен районът, засегнат от свлачището "Трифон Зарезан". Информация, публикувана на сайта на ДНСК, сочи, че задачата е изпълнена от фирма "Хидрострой" АД, която била избрана да извози остатъците от някогашния 3-етажен хотел в кк "Чайка".

"На 3 февруари от "Хидрострой" АД е декларирано желание за почистване на плажната ивица от строителните отпадъци. Още същия ден от служители на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Североизточен район, е извършена проверка и е установено, че строителните отпадъци са отстранени от плажната ивица. Не е установено замърсяване на бреговата ивица", гласи официално съобщение на сайта на дирекцията.

Оттам уточняват още, че "...действително с разпоредбите на Наредба № 13/2001 г. за принудителното премахване на незаконни строежи изрично е регламентирано, че окончателното почистване на строителната площадка от строителните отпадъци, получени при премахването на незаконен строеж, и възстановяването на терена се извършва от общината/района по местонахождение на строежа за сметка на извършителя на незаконния строеж. В конкретния случай, по изключение, предвид сериозността на проблема - евентуално замърсяване на плажната ивица и акваторията на Черно море, ДНСК се ангажира с изпълнение на вменените с нормативната уредба задължения на общината".

Само преди дни от общината твърдяха, че извозването на отпадъците би било "безотговорен акт" при наличието на строителна забрана в района и при необходимост руините на хотела да останат в основата на свлачището, за да играят укрепваща роля до стабилизирането на терена. Това становище било отразено дори в одобрения проект за разрушаването на сградата, увериха от кметската администрация.
От РДНСК обаче не се отказват от намеренията си да почистят напълно оскъдния плаж в зоната на свлачищните процеси. "След избора на фирма изпълнител със същата ще бъде сключен договор за възлагане изпълнението на почистването на строителните отпадъци", уточняват още от дирекцията и допълват, че тъкмо поради тази процедура е невъзможно да бъдат посочени конкретни срокове за окончателното почистване.

Така на практика въпросът кога ще се извозят всички отпадъци опира не до перспективите за укрепването на терена, а до бюрократичния ред за избор на фирма, която да организира разчистването на строителната площадка.
В поредната си информация по казуса "Рамона" от РДНСК не уточняват дали при този обрат ще изпълнят намеренията си да образуват административно-наказателни постановления за виновните общински служители, допуснали пропуски в контрола. Кметът обаче вече се закани да атакува санкциите в съда.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 8
02.02.2011 »
02.02.2011 »
01.02.2011 »
06.12.2010 »
06.12.2010 »
22.11.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Vse-pak-izvozili-ruini-ot-hotel-Ramona-227655
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.