Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Деца и възрастни отпразнуваха в Ларгото 25 години от поставянето на първия слухов имплант у нас
© ИСУЛ
Кръгла маса, с участието на водещи специалисти в България в областта на ушно-носно-гърлените болести и богата културна програма в Ларгото на София ознаменуваха 25-годишнината от поставянето на първия кохлеарен (слухов) имплант в България. Това съобщиха от  УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Домакин на конференцията беше Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на лечебното заведение, където е направена първата кохлеарна имплантация в България. Това се случва на 16 юни 1999 г. от проф. Милан Профант и проф. Иван Ценев. 

Първите двама пациенти, подложени на имплантацията, са Л.А., 9-годишно дете, и Д.Б., 3-годишно дете. След успешното поставяне на кохлеарните импланти и двамата пациенти възстановяват слуха си, което драстично променя живота им и им осигурява възможност за нормално развитие и комуникация.През 2000 г в УМБАЛ "Царица Йоанна“ е създаден и Първият Център по кохлеарна имплантация в България към Клиниката по ушно-носно-гърлени болести, който е водещ за страната и до днес.

По време на кръглата маса проф. д-р Диана Попова, ръководител на центъра в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“, провокира участниците с важни въпроси, свързани с процеса по поставянето на слухови импланти при децата и възрастните и необходимостта от стриктен скрининг, който да отсява нечуващите деца още в родилното отделение.

Глухотата е сериозен проблем, който може да окаже значително влияние върху развитието на децата. Статистиката сочи, че около 2-3 на 1000 новородени деца се раждат с частична или пълна глухота. Според изследванията, децата с нелекувана загуба на слуха изпитват забавяне в развитието на речта и комуникационните умения, което води до затруднения в социалното и академичното им развитие. Важна е ранната диагноза и интервенция – кохлеарните импланти могат да върнат слуха и значително да подобрят шансовете за пълноценно развитие на детето.

Проблемът не подминава и възрастните - двама от всеки трима души над 65 години имат сериозни слухови проблеми, а около 34 хиляди души в България (0.5% от населението) живеят с пълна глухота.

По време на събитието приветствие към присъстващите поднесе г-н Николай Киров – изпълнителен директор на Сентилион – представител на MED-EL в България. След това беше прожектирано кратко видео, посветено на кохлеарната имплантация през последните 25 години в България.

Имаше специални изпълнения от малки пациенти с кохлеарни импланти: Яна Цветкова изпълни песен, а Александър Дойчев – стихотворение.

Други техни връстници споделиха с присъстващите своите вдъхновяващи истории. Ивайло от Габрово, например, който е на 19 години, е роден с нормален слух, но на 3-годишна възраст губи слуха си след заболяване от менингит. Вследствие на това започват трудности с чуването и говора. На 5 години Ивайло получава своя кохлеарен имплант, който му връща възможността да чува. Днес той вече е завършил училище, има шофьорска книжка и уверено гради своето бъдеще. За него кохлеарният имплант е мост към света на хората и нови възможности.

9-годишната Леа пък, зарадва присъстващите със специално стихотворение. Момиченцето сподели, че е имплантирано, когато е било едва на 1 годинка, а днес вече е ученичка, която говори и чува отлично. Тя обича игрите и с усмивка разказва, че е едно щастливо дете с кохлеарен имплант.

На събитието 11 малки пациенти получиха вепосипеди, изработени от екипа на Сентилион по време на тиймбилдинг инициатива.

Имаше и награждаване на победителите в Националния конкурс за авторски разказ "Моята история с кохлеарен имплант“, а присъстващите можеха да се запознаят с разказите и рисунките на всички победители, които бяха изложени на място. Първите двама победители получиха и специална награда – пътуване до централата на MED-EL в Инсбрук, Австрия, и посещение на интерактивния музей на слуха.

От фирма Сентилион бяха подготвили грамоти на водещи болници и партньорски организации за техния принос в развитието на кохлеарната имплантация в България.

За настроението на гостите се погрижиха струнното трио Flawless и талантливата певица Кристина Иванова, а водещ беше Миро Димитров.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Deca-i-vuzrastni-otpraznuvaha-v-Largoto-25-godini-ot-postavyaneto-na-purviya-sluhov-implant-u-nas-2279200
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.