Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Град забрани използването на печки на дърва
©
Амерсфорт стана първият нидерландски град, който забрани печките на дърва при определени метеорологични условия след оплаквания от жители, че димът прониква в домовете им, съобщи телевизия NOS, цитирно от БТА. Димът от печките на дърва е вреден за страдащите от белодробни заболявания и астма.

Защо се забраняват печките на дърва?

Общината иска да предпази жителите от вдишване на вредни вещества от дима и да предотврати неудобството за хората. Според съветника по околна среда Йонас ван Ламерен (Партията за защита на животните) важно е "във все по-гъсто населен град като Амерсфорт хората да се съобразяват един с друг".

 

Собствениците на печки или камини на дърва могат да проверят на специален уебсайт дали могат да ги запалят. Ако има вероятност димът да се стеле, например при безветрие, ще се появи оранжев или червен код. Тези, които имат договорка със съседите си, ще могат да използват своите печки без последствия, дори ако кодът е оранжев или червен.

Кога ще се намесва общината?

Общината ще се намесва само в случаи на оплаквания. Първоначално ще се обяснява защо мярката съществува и няма веднага да последва глоба. Но ако се получат повече сигнали и печката или камината на дърва не спира да гори, може да се стигне до глоба между 100 и 400 евро.

 

Все още има въпроси относно правната приложимост на мярката. Ван Ламерен смята, че забраната "ще премине съдебния контрол" по новия закон за околната среда. Той очаква примерът на Амерсфорт да бъде последван и от други нидерландски общини.



Още по темата: общо новини по темата: 4
02.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
https://www.varna24.bg/novini/interesno/Grad-zabrani-izpolzvaneto-na-pechki-na-durva-2283498
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.