Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
До края на годината дават на концесия "Варна-запад" и Фериботния порт
Автор: Екип Varna24.bg 13:57 / 09.02.2011Коментари ()820
© Varna24.bg
Най-после тръгна процедурата по даване на концесия на пристанище "Варна запад" и Фериботния порт. Процесът е продължителен и ще отнеме близо една година, за да се стигне до намирането на подходящите концесионери. Това заяви Георги Генчев, изпълнителен директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". По неговите думи вече са сформирани работните групи и върви подготовката на сравнителните анализи, после ще се избират консултанти, ще се събират становищата на заинтересованите ведомства и т.н. Ако не настъпят непредвидени юридически усложнения, двата варненски порта ще бъдат дадени на концесия до края на годината, твърди шефът на "Пристанищна инфраструктура". Според графика на ведомството първо ще финишира процедурата за "Бургас-изток", където е злополучният нов терминал за насипни товари, направен с японски заем. Георги Генчев очаква тя да приключи още тези дни. Успоредно с това работи експертната група по концесионирането на "Варна-запад". Първо ще се реши дали територията на пристанището ще бъде разделена на два терминала. Там все още има да се решават и някои наследени въпроси по собствеността на земята. Теренът на фериботното пристанище има трима собственика, които са държавни предприятия, така че проблемът с обединяването им лесно ще се реши, твърди Георги Генчев. 

В списъка за концесиониране е включено и пристанището на ТЕЦ "Варна", което е специализирано и процедурата за него ще бъде по-различна. То единствено може да се ползва от ЧЕЗ, който е собственик на централата. Само пристанище "Варна-изток" няма да се дава на концесия, защото е предвидено да бъде зона за обществено ползване. Това ще стане, след като се намери решение за терминала, който трябва да поеме неговия поток от товари, допълни Георги Генчев.
Общо 11 траспортни обекта са включени в списъка на стартиращите концесионни процедури на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От тях се очаква в хазната да влязат около 1 млрд. лв. Сред тях са "Бургас-запад" и пристанищните терминали "Видин-юг" и "Русе-запад".

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Do-kraya-na-godinata-davat-na-koncesiya-Varna-zapad-i-Feribotniya-port-228384
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.