Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Едва 5% са мъжете, потърсили помощ на горещата телефонна линия за пострадали от домашно насилие
© Фокус
Само 5% са мъжете, потърсили помощ на горещата телефонна линия за пострадали от насилие. Това каза в предаването "Приказките от днес“ на радио "Фокус“ директорът на Фондация "Асоциация Анимус" Надежда Стойчева.

Очаква се скоро държавата да открие кратък телефонен номер за пострадали от насилие.

"Политическите кризи и бездействието на някои институции кара част от насилниците да се чувстват безнаказани. Това води до увеличаване на случаите на тежко домашно насилие“, каза Стойчева.

По думите й обявените от държавата близо 500 000 лева на година до 2026 г. за борба с този вид престъпления са малко.

"500 000 лева не са много пари. Те ще стигнат за един или два кризисни центъра. 250 000 лева са нужни само за един такъв с десет легла. Това е нищо в сравнение с необходимото количество. Появи се и фалшива новина, че българското правителство отпуска шест милиона лева. Ако трябва да се отворят десет центъра – консултативни и кризисни звена, парите пак са малко. Освен това годината почти измина, а тези финанси още не са дадени. Няма как да започнеш и приключиш един проект за оставащите два месеца от 2024г.“, каза още  директорът на Фондация "Асоциация Анимус".

Тя добави, че са необходими систематични действия за решаването на проблема с домашното насилие.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Edva-5-sa-muzhete-potursili-pomosht-na-goreshtata-telefonna-liniya-za-postradali-ot-domashno-nasilie-2283879
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.