Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изискват поне основно образование за приемните родители
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 09.02.2011Коментари ()696
©
Засилен интерес сред варненци да станат приемни родители, отчитат специалистите от отдел "Закрила на детето". Вчера бяха утвърдени четири нови семейства, а други десет кандидатстват за службата и чакат знак да започнат обучение. Не всеки, който реши, че може да гледа изпаднало в беда хлапе обаче, има възможност да предоставя тази услуга. Сред препъникамъните например е образователният ценз, който трябва да притежават родителите. "Имаме изискване за минимум завършен осми клас, защото в противен случай бихме се притеснявали дали децата ще получат адекватно образование", коментира шефът на отдела Ана Конукова. Тя посочи, че именно това е причината много ромски семейства да не бъдат включени в обученията. Освен изискването за кетап от училище социалните работници правят оценка на кандидатите, посещавайки ги у дома. "Не е задължително да имат на разположение отделна стая. Особено като става въпрос за малки деца, няма проблем две да съжителстват в едно помещение", допълни Конукова.

Дори и да са изпълнени тези условия, цедката на обучението също си казва думата. То продължава четири месеца и има достатъчно време, в което кандидатите да си дадат ясна сметка могат или не да се справят със задачата. "При последното обучение например две семейства сами се отказаха", допълни тя.

Във Варна към момента има 34 приемни родители, които се грижат за 29 деца. "Не са много въпреки интереса. Някои прекратяват, най-често заради заминаване на работа в чужбина", поясни тя.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Iziskvat-pone-osnovno-obrazovanie-za-priemnite-roditeli-228428
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.