Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изящни красоти гостуват за първи път във Варна
©
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г.

Борис Георгиев представя самостоятелни изложби в Пловдив през 1927 г. и в София през 1928 г., в които показва галерия портрети на български интелектуалци. Сред портретуваните в първата изложба са Владимир Димитров – Майстора, музиканта Саша Попов, детския писател Чичо Стоян, поетесата Мара Белчева, Вичо Иванов, Теодор Траянов. Софийската изложба е с портрети на български интелектуалци.

Изследователката на творчеството на Борис Георгиев Пламена Димитрова-Рачева проследява творческия път на художника в периода от ноември 1928 г. до септември 1929 г., когато художникът живее в Берлин и се запознава с Алберт Айнщайн и Ромен Ролан. Тогава той създава поредица оригинални портрети: портрет на д-р Елизе Владигерова, двоен портрет на братя Владигерови, портрет на сестра си Надя, портрети на дъщерите и на семейството на Айнщайн, както и на самия Алберт Айнщайн за неговия 50-годишен юбилей и др. Това свидетелства, че жанрът на портрета става доминиращ в изкуството на художника от този период.

Изображението на Стефан Митов е изпълнен артистично, обхваща обърнато леко наляво лице и долната част на шията. Образът се отличава с пластичност и напомня скулптура, омекотява се и се уплътнява от полусенките и сенките на лицето. Художникът използва тонирана в неаполитанско жълто хартия, а рисунката е с цветен молив в кадмиево кафяв цвят. Създава се усещане за светлина и асоциация с ренесансовите рисунки и скулптури. Традиционно за изкуството на Борис Георгиев е използването на линията като основно изразно средство. Чрез нейната обмисленост и обобщеност художникът пресъздава емоции и чувства - обобщава Рачева в монографията си “Борис Георгиев от Варна".

Двете гостуващи рисунки са експонирани в залата на Борис Георгиев в постоянната експозиция на Галерията и могат да се видят до края на февруари 2025 г.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Izyashtni-krasoti-gostuvat-za-purvi-put-vuv-Varna-2285824
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.