Лукът в българските гозби и неговият принос към здравето ни | ||||||
| ||||||
В България се отглеждат различни видове лук, включително: – Суров лук – Най-често използван в салати, той е с остър вкус и аромат – Червеният и белият лук са най-разпространени. – Зелен лук – Често се използва за гарниране и в салати. Има по-мек вкус от суровия лук. – Лук шалот – Сладък и деликатен, той е идеален за сосове и ястия, където искате по-нежна ароматика. – Праз лук – Празът (Allium porrum) е особено популярен в българската кухня. Той е с по-мек и сладък вкус в сравнение с обикновения лук и се използва в много ястия, включително супи и запеканки. Празът е ценен заради своите хранителни стойности и е богат на витамини A и C. Лукът е не само вкусен, но и изключително полезен. Богат е на витамин C, който укрепва имунната система, и витамин B6, важен за метаболизма. Съдържа калий, калций и желязо, които са от съществено значение за здравето на костите и кръвоносната система. Лукът е богат на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на хронични заболявания и забавяне на стареенето. Някои изследвания показват, че редовната консумация на лук може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори определени видове рак. Лукът играе важна роля в много български ястия Някои от най-обичаните: Кавърма, леща с лук, боб с лук, лучена баница, праз с ориз. Лукът е основна част и от традиционната за нас шопска салата. Предлагаме ви проста рецепта за редена баница с праз, взаимствана от gotvach.bg. Необходими продукти: – кори - 1 пакет за баница – сирене - 300 г – праз - 5 стръка – сол – чубрица – олио – яйца - 1 бр. Начин на приготвяне: Нарежете праза и го запържете леко в олио. Добавете сиренето и подправките. Намажете тавата за печене с олио и започнете да редите 2 кори и плънка. Повтаряйте процедурата до изчерпване на продуктите. След като сте сложили и последната кора, със стърчащите краища на корите покрийте баницата. Намажете с яйце и олио и печете на 200 градуса за около 30 минути. Покрийте баницата с влажна кърпа и оставете 15 минути да поизстине и омекне. След това нарежете на парчета и поднесете. |