Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тази година ябълки няма да има
©
Реколтата от ябълки ще е значително по-слаба през този сезон. Производители казват, че тази година масово плодовете не са се развили и са опадали от дърветата, преди да узреят. Това личи и по овощните насаждения на Института по земеделие в Кюстендил, който се намира близо до село Ябълково. Специалисти обясняват, че причината са малкото валежи и сериозната суша през лятото и зимата.

Че този сезон реколтата от ябълки ще е слаба, проличало още през миналата зима. Липсата на сняг и на дъжд предопределила ниската раждаемост на дърветата. "През зимния сезон, когато трябва да има ниски температури, ние сме свидетели тази година на рекордно високи температури - над 15-20 градуса. Това е неблагоприятно за овощните култури - не само за ябълката, но и за останалите, тъй като при ниски температури се нарушава процесът на образуване на плодните пъпки", казва Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил пред NOVA.

Реколтата е слаба, както там, така и в региона на Благоевград и Перник. Сушата, освен на количеството ябълки, се отразява и на качеството им. Плодовете остават по-дребни, по-сухи и нямат достатъчно сок в тях.

Въпреки това българските ябълки са по-добри, по-сладки, по-сочни, но и по-полезни от вносните, категорични са в Кюстендилско. "В момента цената се движи около лев, лев и 20, до към 1.50 лв. Виждаме по магазините цена от порядъка на 3-4 лева, но това е вносна ябълка, предимно от Полша, Македония и други страни, която изглежда много лъскава, много сочна, но друг е въпросът колко пъти тези плодове са третирани с пестициди. Макар качеството на нашите ябълки да не изглежда така хубаво и добро, все пак аз бих препоръчал на консуматорите да предпочетат българските плодове, тъй като те са отгледани с по-малко третирания", подчерта Сотиров.

Докато върви брането на ябълки, в Института по земеделие посрещат и деца от столични училища и детски градини. Малчуганите първо рисуват, а после излизат в насажденията, за да опитат приказния вкус на българската ябълка, откъсната направо от дървото.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Tazi-godina-yabulki-nyama-da-ima-2288129
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.