Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Зам.-министърът на правосъдието: Ключът към успеха е в сътрудничеството и баланса
©
Законът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения беше изключително голямо предизвикателство за нас като експерти и като институция.

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Михаела Мечкунова по време на работна дискусия, посветена на ролята на гражданските организации в защитата на лицата, подаващи сигнали. Дискусията бе организирана от "Прозрачност без граници“. Сред основните акценти бе открояването на ключовите предизвикателства при прилагането на правната рамка у нас.

Новият закон беше приет в началото на 2023 година, като в последствие постъпиха редица предложения за неговото изменение и допълнение.

Зам.-министър Мечкунова допълни, че трябва да бъдат положени допълнителни усилия обществото да бъде уверено в същинския смисъл на закона и неговото значение за гражданите – да се чувстват сигурни, когато изразяват своята гражданска позиция и смелост, подавайки сигнали за нередности.

"Провеждането на подобни дискусии е изключително важно, защото се посочват проблемите и успехите и се търсят добри решения. А ключът към успеха е в сътрудничеството и баланса“, подчерта Мечкунова.

В заключение тя посочи, че законът трябва да бъде работещ и да създаде ефективни гаранции за правата на разкриващите информация за нарушения, като се търси баланс между европейските практики и националните ценности и култура.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zam-ministurut-na-pravosudieto-Klyuchut-kum-uspeha-e-v-sutrudnichestvoto-i-balansa-2294023
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.