Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Наредба за "доброволна дейност“ приеха за първи път във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 15.02.2011Коментари ()675
© Varna24.bg
Варненските общински съветници от комисията по младежки дейности и спорт приеха днес две наредби - за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, както и за условията и реда за включване в Младежка доброволческа служба.

Вторият документ се приема за първи път в България и има за цел доброволците да бъдат поощрявани от държавата за дейността, която извършват. Очаква се и приемането на закон за "доброволна дейност", обясни пред съветниците Калина Попстефанова директор на дирекция "Младежки дейности и спорт" в общината.

Младежката доброволческа служба е създадена по модел на Европейската доброволческа служба, в началото на 2007 година и е първа по рода си общинска дейност в България. Регистрираните в Младежката доброволческа служба доброволци се ангажират за период от един до три месеца през лятото, като подпомагат дейността на неправителствени организации, съобразно техните потребности и желания. Доброволците получават средства за дневни разходи и удостоверение от организацията - домакин за продължителността и естеството на доброволческия труд.

Традиционно понятието "доброволна дейност" или "доброволец" се свързва със свободното и безвъзмездното предоставяне на услуги и труд. От 2008г. дирекцията предоставя и паспорти на всички доброволци, в които са отразени местата и дейностите, които те са извършвали. В момента в България доброволческия труд все още не се признава за квалификационен опит или стаж, но европейската практика сочи, че съвсем скоро може да бъдат определени ясни критерии в законодателството относно полагането на доброволен труд, обясни Попстефанова.

Общинските съветници приеха и Общинска програма за мерките за насърчаване на деца и студенти с изявени дарби за 2011 година.

Източник: Dnes Plus



https://www.varna24.bg/novini/varna/Naredba-za-dobrovolna-deinost-prieha-za-purvi-put-vuv-Varna-230001
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.