Какво да закусваме, за да извлечем допълнителни ползи за здравето на сърцето си | ||||||
| ||||||
Учени от университета Harvard правят задълбочено проучване и анализ на данни от предишни изследвания, от които заключват, че най-честата причина за сърдечно-съдови заболявания е високият холестерол. А той е лесно предотвратим с няколко просто промени в начина ни на хранене, с които може да постигнем наистина голяма разлика. И всичко започва именно от закуската. Установява се, че тези, които консумират повече фибри на закуска, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и всички последствия от тях, в това число и смърт. Подчертава се, че най-полезни са разтворимите фибри, които са с високо съдържание на бета глюкани, известни с функцията си да редуцират нивата на "лошия" холестерол. Една от препоръките е да закусваме овесени ядки. Те са богати на въпросните фибри, а освен това имат нисък гликемичен индекс, с който освобождават енергията си постепенно и предотвратяват резките скокове и спадове и нивата на кръвна захар през деня. Това също е важно за здравето на сърцето, защото високите нива на кръвна захар увеличават и риска от сърдечни удари и заболявания, обяснява Marca. Освен на овесени ядки с мляко и плодове или смути с овесени ядки, можем да заложим и на бобови култури, които също са много богати на разтворими фибри и ни държат сити за дълго. Те са подходящ избор и ако искаме да свалим килограми. Препоръката е за малка порция бял боб например и две препечени филии пълнозърнест хляб. Към тях може да добавим и едно или две яйца, но по-добре да пропуснем бекона от класическата английска закуска, защото, както знаем, не е от най-полезните храни за сърцето, препоръчва SurreyLive, цитиран от lifestyle.bg. |