Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тази банкнота вече струва няколко десетки хиляди евро
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 16.10.2024Коментари ()333
©
Нумизматиката е научна дисциплина, която се занимава с изследване на монети, книжни пари, медали и подобни предмети. Освен колекциониране и изследване на пари, нумизматиката включва и анализ на исторически, културни и икономически аспекти, свързани с парите.

Чрез изучаването на монети и банкноти нумизматите могат да получат ценна информация за историята на търговията, политиката, изкуството и технологиите. Нумизматиката е не само хоби за колекционери, но и инструмент за археолози и историци, тъй като парите често предоставят важни доказателства за минали цивилизации и общества, пише изданието Kurir.

А в контекста на нумизматиката стойността на старите банкноти може да варира в зависимост от рядкостта, състоянието (запазеност), историческото значение, печатните грешки и търсенето сред колекционерите.

Така че старите пари понякога могат да генерират големи количества нови пари, доказвайки стойността, която банкнотата, която отдавна е излязла от обращение, може да постигне на днешния пазар. Това е банкнота от 100 динара от 1884 г. Днес е възможно да получите десетки хиляди евро за това.

Банкнотата от сто динара от 1884 г., в зависимост от степента на запазеност, днес струва няколко хиляди евро. И ако е в изключително добро състояние, можете да получите двадесет хиляди евро за нея. Има някои 100-годишни монети, които дори днес не са придобили драстична стойност, а има просто 20-годишни монети, които са много популярни. Например, всички монети с образа на Никола Тесла са популярни, независимо от тиража - обяснява нумизматът Желко Йелич.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Tazi-banknota-veche-struva-nyakolko-desetki-hilyadi-evro-2301043
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.