Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Четат на "два гласа" във Франкофонския център във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 16.02.2011Коментари ()793
"Четене на два гласа" на български и френски, стартира днес в 15 часа във Франкофонския център във Варна.

Инициативата е част от съвместния проект за сътрудничество между Община Варна и Областния съвет на Департамент Нор. В основата й стои организацията Egpenord (училище за европейски прародители) УЕП.

В рамките на този проект деца между 6 и 12 години и възрастни участници могат да четат, да обменят мнения и да изберат една от трите книги, подбрани в жанра "Съвременна младежка литература" и предложени от комитет по селекцията от организацията на възрастните, УЕП. Избраната книга трябва да бъде прочетена от възрастните и децата едновременно.

Партньори от българска страна са Алианс франсез-Варна, Община Варна и варненски училища, а от френска - Френски институт - София и Областния съвет на Департамент Нор-Франция.

Вече са ясни всички участници в проекта и това са ученици на възраст от 6 до 12 години от Международното франкофонско училище "Шарл Перо", училищата "Йордан Йовков", "А.С.Пушкин", "Климент Охридски," от Алианс франсез -Варна, както и баби и дядовци на децата, членове на Алианс франсез-Варна, франкофони от града.

Четенето на трите избрани книги на тема взаимоотношенията между момчетата и момичетата "Фило води танца" на Севрин Видал, "Госпожица Зази има много гаджета" от Тиери Льонен, "Огнено и пламенно момиче" от Натали Сомер ще продължи от януари до април 2011 г., по време на което сред участниците ще се осъществи гласуване за най-добра книга.

Резултатите от гласуването ще бъдат изпратени в Департамент Нор до 15 април 2011г. На 9 май - Денят на Европа, във Франция в Мон Ноар - в къщата на Маргьорит Юрсенар ще бъде вр

Източник: Dnes Plus


https://www.varna24.bg/novini/varna/Chetat-na-dva-glasa-vuv-Frankofonskiya-centur-vuv-Varna-230270
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.