Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Човек трябва да е готов да излиза от зоната си на комфорт": Това е историята на Джансел Ибрям - една жена в мъжки свят
© БНТ
В Деня на българския лекар ви представяме д-р Джансел Ибрям, началник на медицинския пункт в Трето бригадно командване в Благоевград.

Тя сама избира Българската армия за свое развитие. Там, където може да лекува не само хората на терен, но и да помага за опазването на стотици други човешки животи.

През 2013 година във Варна завършва първият в България випуск със специалността "Военен лекар". Програмата е съвместна на Военномедицинската академия и варненските военноморски и медицински университети.

Тогава завършват 17 курсанти, които получават и военно, и медицинско образование. Сред тях е и д-р Джансел Ибрям.

Още преди да вземе дипломата си в ръка, знае, че иска да продължи своето развитие във военно формирование. Избира Благоевград, където от десет години не е служил лекар.

"Човек трябва да е готов да излиза от зоната си на комфорт, защото развитието никога няма дойде, да се пуска в непознатите води. Защото за мен реално беше нещо много непознато, ново и като цяло може би за първи път излязох по такъв начин от зоната си на комфорт", сподели лейтенант д-р Джансел Ибрям.

Вече има една военна мисия в Косово, с което поема голяма отговорност. Защото там трябва да се грижи не само за своите, но и за десетки войници от чуждестранни мисии.

"Времето, което прекарахме в Косово, ни сплоти още повече като екип. Ние бяхме 24/7 на разположение по време на мисията. И се е случвало и в 11 часа вечерта да ми се обаждат за пациент, както и в четири сутринта. Ние бяхме винаги на линия", коментира д-р Джансел Ибрям.

Признава, че изпитва страх, но това не би я отказал от мечтите и и върховете, които иска да постигне.

"Страхът в определени количества е нещо хубаво. Според мен това е инстинкт за самосъхранение. По-скоро страха идва от непознатото. Неочакваното. Не знаем с какво може да се сблъскаме, но не е нещо заради, което аз да се откажа от професията си", допълни д-р Джансел Ибрям.

Обича сама да върши тежката работа и заявява, че мъжете никога не са я приемали за по-слаба. Не смята, че съществува разделение между половете, тъй като все повече жени избират работата под пагон, доказвайки себе си и своите възможности.

"В първи курс ни бяха казали "В армията няма жени и мъже". Не съм от хората, които се оплакват, мрънкат за нещо. Когато има нещо да се носи, не моля някой да го носи. Опитвам се сама да се справя, колкото се може. Но, да. Екипът е много важен", каза още лейтенант д-р Джансел Ибрям.

Д-р Ибрям иска да остане в България. Затова приема всяка заповед като нейн дълг. А дългът към Родината няма отстъпление.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Chovek-tryabva-da-e-gotov-da-izliza-ot-zonata-si-na-komfort-Tova-e-istoriyata-na-Dzhansel-Ibryam-edna-zhena-v-muzhki-svyat-2304771
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.