Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проверяват деца за бъбречни заболявания
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 17.02.2011Коментари ()853
©
Деца от три детски градини и две училища във Варна се подлагат в момента на абсолютно безплатни профилактични прегледи за скрити бъбречни заболявания. Тази и следващата седмица специалисти преглеждат хлапетата от ЦДГ 46 "Слънчева дъга", ЦДГ 15 "Гълъбче" и ЦДГ 8 "Христо Ботев". Предстои да се включат още МГ "Д-р Петър Берон" и ОУ "П.Р. Славейков". От детските заведения е заявена 95% готовност, докато от училищата са дали съгласие едва около 1000 от родителите.

За целта се изследва урината на хлапетата, измерва се артериалното кръвно налягане и се извършва ехография на съответните органи. От родителите се иска само декларация за информирано съгласие.

Изследването е инициирано от доц. д-р Анелия Буева, която е републикански консултант по детска нефрология. Съдействие оказват медиците от Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Д-р Лисичкова", Ордена на тамплиерите и спонсори.

Статистиката през последните години сочи, че на всеки 100 деца 8 страдат от патология, обяснява управителят на болницата д-р Ангел Ангелов.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Proveryavat-deca-za-bubrechni-zabolyavaniya-230665
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.