Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Знаете ли, че някои сушени плодове повишават имунитета?
©
Консумацията на сушени плодове за укрепване на имунитета е изпитан във времето метод, препоръчван от експертите. Сушенето или дехидратацията е един от най-старите начини за консервиране на храната. От хранителна гледна точка, тя остава до голяма степен същата, въпреки че процесът на сушене може да унищожи някои витамини, като А и С. В същото време, не можем да кажем, че всички сушени плодове са еднакво полезни. 

Например, сушените кайсии могат да се консумират, но в ограничени количества – не повече от 20 г на ден. Това е така, защото съдържат големи количества FODMAP (ферментируеми олиго-, ди-, монозахариди и полиоли), които могат да причинят чревен дискомфорт при някои хора.

Сушените плодове съдържат много биоактивни съединения – фитохимикали, включително феноли, флавоноиди, каротеноиди, проантоцианидини, стилбени, халкони/дихидрохалкони и фитоестрогени. Тези съединения имат антиоксидантни свойства, които също са важни за имунитета.

Микронутриентите в сушените плодове предлагат различни ползи за здравето, така че тези сладки изкушения не са просто празни калории. Сушените плодове често съдържат повече хранителни вещества от пресните на 100 г продукт.

Например, порция от пет до шест парчета сушени кайсии има четири пъти повече фибри от цяла прясна кайсия. Фибрите помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак и подобряват

Сушените плодове съдържат също и повече калий, желязо, витамин К и калций. Трудно е да се каже кои сушени плодове са по-здравословни. Например, стафидите са особено богати на витамин С и желязо, а сините сливи съдържат повече витамин А.

Важни са количеството, разнообразието и балансът в диетата. Въпреки това лекарите смятат, че е по-добре да изберете сушени плодове с по-малко захар: смокини, сини сливи и сушени кайсии. Те са по-здравословни за тялото: имунитет, храносмилане и цялостно здраве.

Някои сушени плодове (стафиди, боровинки, фурми и сини сливи) имат положителен ефект върху състава на чревната микробиота, пише zdrave.to.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Znaete-li-che-nyakoi-susheni-plodove-povishavat-imuniteta-2307452
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.