Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Антон Кутев: Рано или късно ще има рязка смяна в партийната система
Автор: Йоланда Пелова 18:59 / 22.10.2024Коментари ()289
©
На предстоящите избори ще има възможност да се види каква е ролята на купуването на гласове. Това каза Антон Кутев – бивш депутат и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Аз се опасявам, че и политици, и политолози говорят прекалено много за това как се купуват гласовете. Те, че се купуват, се купуват, но според мен на тези избори ще стане много ясно какъв е обемът от възможно купените гласове. Аз очаквам още по-ниска избирателна активност - под 30%, т.е. под 2 млн. души да гласуват. И ако се окаже, че от тези 2 млн. души купеният вот е 10%, това ще стане ясно, защото има партии, според социолозите, които има максимум 1% рейтинг, а изкарат 4-5% рейтинг - там може да мислим за купен вот и то ще е очевидно. Мисля, че ще бъде много лесно да се изчисли купеният вот на предстоящите избори - дали той ще е 20-30% или 5-6% от вота, защото е много важно за изводите, които могат да се направят за това как може да се управлява обществото, за да върви в по-добра посока", коментира той.

Кутев отбеляза, че в предизборната кампания не е имало сериозни политически усилия от страна на партиите и цялата кампания беше съсредоточена доста нелепо и сдържано преди всичко върху технологии и върху поддържане на ядрата. Резултатите ще бъдат по-ниска избирателна активност от предишните и голямата част от партиите ще имат по-ниски резултати от тези, които са имали миналия път, а миналия път бяха рекордно ниски. 

Според него обаче рано или късно ще има рязка смяна в партийната система на България: "За да се получи смяната, трябва да има някой - може да е една, може да са няколко партии, може и да е личност - има различни варианти, но някой, който да даде надежда. Единственото и основно чувство, което усеща гражданина е умерзението. Имам чувството, че тази промяна ще се случи скоро, смята още Антон Кутев, като е категоричен, че такъв субект ще се намери рано или късно. "Защото не може безкрайно дълго да държиш гражданите в ситуация на безизходица и те да трябва и да гледат едни и същи лица, които мразят до немай-къде. И това ще избухне.“

По думите му идеологиите с времето все повече отстъпват на технологиите, в резултат на което вече тези деления: ляво-дясно, консерватизъм или либерално, започват не само да губят смисъл или да го променят, просто започват да имат съвършено други измерения.

"Исторически погледнато идеологическото разделение започва да върви през интереса, т.е. през частния интерес на съответния човек, и след тяхното рязко западане би трябвало да остави само логиката на интереса. Т.е. всеки от нас, гражданите, би трябвало, разчитайки на своят интерес, да има някакво становище за това за кого да гласува, кой да управлява, как да влияе на обществото. Абсурдът е, че дори това не е така. Идеологиите вече не работят, но основният двигател не е интересът на хората и това как те си представят бъдещето на своят живот, на своята страна и на града си, а по-скоро някакви абсолютно странни решения се взимат по някакви странни мотиви.“

Стабилността има различен прочит от страна на политиците и гражданите, каза още Антон Кутев и обясни, че според него "стабилността“ е поредната дума, с която се злоупотребявала в тези избори и гражданите трябва да си дадат сметка в каква степен имат нужда от нея. "В миналите години се злоупотребяваше с "промяната“, и нито видяхме стабилност, нито промяна. Единственото стабилно, което виждаме, са негативните резултати на развитието на икономиката и на обществото ни,“ посочи той и добави, че промяна не може да настъпи без през промяна на партийната система.  

Според него основният проблем на управлението в държавата в момента е, че почти всички политически субекти в политическото пространство са силно лишени от легитимност, което ги довежда до ситуации, в които те не могат да управляват, независимо дали поотделно или заедно. "Колкото и да се събират, те имат много отрицателни натрупвания и не събират уважение, любов и доверие, а събират само ненавист и отрицание. Няма как през ненавист и отрицание обществото да върви напред. И това ще доведе до стабилно западане надолу“.



Още по темата: общо новини по темата: 580
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
22.10.2024 »
предишна страница [ 1/97 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Anton-Kutev-Rano-ili-kusno-shte-ima-ryazka-smyana-v-partiinata-sistema-2308287
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.