Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Виното ще поскъпва
©
Виното ще поскъпва - това са очакванията на голяма част от производителите тази година. Причините са продължителните жеги през лятото и намалената реколта. Това обаче има и позитивна страна - може да е по-малко, но виното е по-качествено, или поне такива са очакванията.

Силното слънце тази година стопи близо 30% от реколтата на грозде в България. По всичко изглежда обаче, че то е с наистина доста по-добро качество. Поне това показват данните на винарите.

"Рано е да се говори за повишаване на цената. Разбира се, има някои фактори, които говорят, че цената ще отиде нагоре. Те са и климатични, и обществено-политически. Например, едно административно увеличаване на минималната заплата, няма как да не се отрази върху разходите на тези, които произвеждат каквото и да е в страната. И ако това не е свързано с производителност на труда да има повече стоки, пътят е да се опитат да продават на по-високи цени. Дали ще успеят или не е сложен въпрос", обясни Никола Зикатанов, собственик на винарска изба.

"Тази година при нас качеството беше добро, но количеството беше малко по-малко. Ние успяхме да изградим капково напояване, което ни спаси. Иначе при нас температурите са изключително високи в продължение на два месеца и половина, да не кажа три. Ако нямахме капково напояване, щяхме да берем само стафиди. Но качеството на виното ще бъде много добро. Надявам се това да го оценяват нашите потребители", каза Григор Солунов - управител на винарска изба.

По-малко реколта, но по-добро вино.

Цените по всичко изглежда, ще вървят нагоре. Самите винари се стараят, разбира се, да компенсират всичко това. И както се казва, по всичко изглежда, че най-вероятно и жените са по-големите ценители на хубавото вино, предаде БНТ.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Vinoto-shte-poskupva-2308596
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.