Здравословни рецепти за зимата: Как да запазим имунната си система силна | ||||||
| ||||||
Зеленчукова супа с джинджифил и куркума Тази супа е не само вкусна и затопляща, но и богата на противовъзпалителни съставки, които поддържат имунната система. Съставки: – 1 глава лук – 2 моркова – 2 картофа – 1 тиквичка – 2 стръка целина – 1 скилидка чесън – 1 парче джинджифил (около 2 см) – 1 ч.л. куркума – 1 литър зеленчуков бульон – зехтин – сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежи лука, чесъна, морковите, картофите и тиквичката на дребно.В голяма тенджера загрей зехтина и задуши лука и чесъна за няколко минути, докато о мекнат. Добави джинджифила и куркумата, като бъркаш за 1 минута. Добави останалите зеленчуци и зеленчуковия бульон. Остави да заври, след което намали температурата и остави да къкри 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат. Пасирай супата, докато стане гладка, и подправи със сол и черен пипер на вкус. Джинджифилът и куркумата са мощни противовъзпалителни средства, а зеленчуците осигуряват витамини и фибри, необходими за здравето на организма. Цитрусова салата с авокадо и спанак Цитрусовите плодове са богати на витамин C, който помага за укрепване на имунната система, а авокадото е източник на полезни мазнини и антиоксиданти. Съставки: – 2 портокала – 1 грейпфрут – 1 авокадо – 100 г пресен спанак – 1 с.л. зехтин – 1 с.л. лимонов сок – сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Обели портокалите и грейпфрута, и ги нарежи на кръгчета. Разрежи авокадото на половинки, премахни костилката и нарежи на тънки филийки. Измий и подсуши спанака, след което го постави в голяма купа заедно с нарязаните плодове и аво кадото.Полей със зехтин и лимонов сок, добави сол и черен пипер на вкус, и разбъркай леко. Топъл чай с лимон, мед и джинджифил Този чай е класика в сезона на настинките и гриповете. Със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, медът и джинджифилът помагат на организма да се бори със зимните вируси. Съставки: – 1 литър вода – 1 лимон – 2 с.л. мед – 1 парче джинджифил (около 3 см) – щипка канела (по желание) Приготвяне: Нарежи джинджифила на тънки резени и го постави в тенджера с вода. Остави водата да заври, след което намали температурата и остави да къкри 10-15 минути. Прецеди чая и добави сока от един лимон и меда. По желание добави щипка канела за допълнителен аромат. Смути с кейл, ябълки и джинджифил Зимата може да е времето за топли ястия, но това смути е идеално за поддържане на имунитета, като същевременно е леко и освежаващо. Съставки: – 1 шепа кейл (или спанак) – 1 ябълка – 1 парче джинджифил (около 2 см) – 1/2 краставица – 1 ч.ч. вода или кокосова вода – сок от 1/2 лимон Приготвяне: Нарежи ябълката и краставицата на парчета. Постави всички съставки в блендер и пасирай до гладкост. По желание добави малко лед, за да охладиш смутито. Кейлът е супер храна, богата на витамини и антиоксиданти, а ябълката и джинджифилът допълват с имуностимулиращи свойства. |
Още по темата: | общо новини по темата: 205 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница |