Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Студенти от специалност "Право" посетиха Окръжен съд – Варна
©
Студенти в първи курс от специалност "Право“ във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, заедно с техния преподавател Йорданка Тонева, посетиха Окръжен съд – Варна. Целта бе младите хора да се запознаят с работата на съдебната система, да предизвика интереса им и да ги мотивира за тяхната професионална реализация.

Гостите научиха какви са правилата за достъп в сградата, преминаха задължителната проверка и бяха поканени в най- голямата зала на съда, в която се разглеждат граждански дела. Студентите разбраха кой къде стои в съдебната зала и какво се очаква да бъде поведението на страните и свидетелите по време на заседание.

Съдебният администратор Мирослава Славчева ги запозна с видовете дела, които разглежда инстанцията. Обясни им, че гражданските, наказателните и търговски дела се различават дори по цвета на папките. Показа им какво представлява едно наказателно производство, как се сортират и подреждат документи в него и какви последващи действия се предприемат, след като съдът се е произнесъл.

В края на своето първо посещение, Студентите от Варненския свободен университет имаха възможност да видят помещението, където се съхраняват архивни дела в съда. Първокурсниците от специалност "Право“ бяха любопитни, задаваха много въпроси и признаха, че някои от термините все още са им непознати. Заявиха желание да посетят съда отново, за да дискутират със съдии различните правни материи. От домакините получиха покана да посещават съдебни заседания и без предварителна уговорка, защото те са публични и не се ограничава достъпът до тях.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Studenti-ot-specialnost-Pravo-posetiha-Okruzhen-sud-Varna-2310145
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.