Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Седма чернодробна трансплантация във ВМА
©
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентът е жена на 40 години. Операцията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентката се намира в добро състояние, контактна и адекватна.

Това е седмата трансплантация във ВМА от началото на 2024 година. До нея се стигна след донорска ситуация в УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" – Стара Загора. Сложната интервенция бе осъществена от проф. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия на ВМА, а експлантацията на черния дроб – от екип на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководен от доц. Васил Михайлов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна признателност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са взели това тежко, но животоспасяващо решение.

Благодарности към ИА "Медицински надзор“, колегите от УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" и органите на МВР за добрата организация при извършване на експлантационния процес.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sedma-chernodrobna-transplantaciya-vuv-VMA-2310431
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.