Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Новият закон за туризма въвежда туристическото райониране в страната
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 19.02.2011Коментари ()610
© Impact Press Group
България ще бъде разделена на няколко туристически района - всеки със свой облик и характерни продукти. Това стана ясно днес по време на първото представяне на проектозакона за туризма в рамките на туристическа борса "Ваканция и СПА експо 2011" в НДК. Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов запозна участниците с основните моменти в проектозакона.

Туристическите райони ще се обявяват с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Те ще се управляват от общо събрание, управителен съвет, контролен съвет и изпълнителен директор, предвижда проектът. Според предложението на МИЕТ 20 на сто от събрания туристически данък ще се предоставят на организацията за управление на туристическия район, а 10 на сто - за националната туристическа организация.

Проектозаконът предвижда създаване на нова структура, която ще разработва, изпълнява и отчита годишната програма за туристическа реклама, както и националната маркетингова стратегия. В правомощията й ще бъде организирането на участията на нашата страна на международни туристически изложения и панаири, свързани с туризма. Приходите на организацията ще се формират от националния бюджет, 10% от туристическия данък, събиран от общините 50% от глоби, имуществени санкции, дарения и други.

Според предложението на МИЕТ категорията на местата за настаняване и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения ще важи за пет години. Също петгодишен е срокът за категориите на самостоятелните заведения за хранене и развлечения, туристическите хижи, учебните центрове, спалните и прилежащите към тях заведения и скипистите.

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Министерския съвет в средата на март.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Noviyat-zakon-za-turizma-vuvezhda-turisticheskoto-raionirane-v-stranata-231162
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.