Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над 6000 етажни собствености са били регистрирани във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 19.02.2011Коментари ()933
© Varna24.bg
Над 6000 етажни собствености са били регистрирани във Варна до края на миналата година, сочат данните на строителното министерство. Най-голям брой - 2077, е отчетен в район "Одесос". Най-висок дял на регистрация - 94 на сто, има в район "Вл. Варненчик". В кв. Аспарухово са вече вписани 224 от подлежащите на регистрация 261 етажни собствености, като е постигнат дял от 86 процента.

До 31 декември 2010 г. в Пловдив са били направени регистрации на само 1713 етажни собствености. В панелната джунгла на район "Тракия" до края на миналата година не е била направена нито една регистрация, а там подлежат на вписване почти 84 процента от жилищните сгради.

В София статистиката на МРРБ отчита регистрациите само за 4 района Панчарево, "Сердика", "Младост" и "Студентски", където са били направени 1737 вписвания, или средно 64 на сто.

Над 80 на сто от сградите в режим на етажна собственост, които в страната са около 430 000, са на практика без домоуправители, защото съкооператорите не са провели общи събрания и не са регистрирали в общината. Това показват обобщените данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Едва 21 454 са регистрациите в съответствие със Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).

В 14 големи областни града не е отчетена никаква регистрация по ЗУЕС. Без нито едно вписване към края на декември са Благоевград, Бургас, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Във всички общини на Плевенска и Пазарджишка област също няма регистрирани етажни собствености, показва справката на строителното министерство. В други, като Монтанска, те са много малко. В тази област има направени само 11 регистрации и те са в гара Бойчиновци. Подобно е положението и в Русенско, където към края на миналата година регистрираните етажни собствености са 10 и са направени само в гр. Бяла. В градчето на регистрация по ЗУЕС подлежат общо 29 етажни собствености.

В Сливенска област най-дисциплинирани се оказват съкооператорите в Нова Загора, където са направени 131 регистрации. В Силистренско допреди Нова година единствено в Дулово са направени 36 от подлежащите на регистрация в селището 85 етажни собствености. Подобно е положението и Разградско, където само в гр. Исперих, живеещите в многофамилни сгради са изпълнили съвестно законовите си задължения. Там са регистрирани 67 от 90, което е почти 70 процента успеваемост, сочи статистиката на МРРБ.

В Софийска област най-активни са в селото на Тато - Правец
където са изпълнили закона 99 от 110 подлежащи на регистрация кооперации и жилищни входове. На второ място в областта е Ботевград с 227 регистрирани етажни собствености, което е почти една трета от задължените да го направят кооперации. В останалите селища на областта най-висок дял - 90%, регистрация е постигната в Костенец, където са направени 44 вписвания. В Ихтиман броят е 27, в Костинброд - 34, а в Пирдоп - 58. В други 16 общини няма направени регистрации по Закона за етажната собственост.

В Ловеч вписванията са почти завършили към края на миналата година, като в града са регистрирани 7532 етажни собствености, което е 99,9% от кооперациите, подлежащи на вписване по ЗУЕС.

В Габрово са готови 63 процента. В града на Рачо Ковача от 1300 подлежащи на регистрация собствености по ЗУЕС 820 вече са изпълнили задълженията си. В Дряново има 147 отчетени регистрации, а в Севлиево - 482.

Източник: в. "Монитор"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nad-6000-etazhni-sobstvenosti-sa-bili-registrirani-vuv-Varna-231200
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.