Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Уникална находка в Помпей: Откриха малка къща с впечатляващи фрески
Автор: Екип Varna24.bg 17:49 / 25.10.2024Коментари ()321
© Parco Archeologico di Pompei
Археолози откриха в Помпей изключително богато украсена къща, която обаче е с нетипично малки размери за населеното място. Къщата е уникално запазени фрески, изобразяващи митологични сцени, предава Reuters

Къщата е наречена "Домът на Федра" на името на митологичната кралица на Атина, чийто образ е изобразен на една от стените на къщата. Откритието хвърля нова светлина върху римското изкуство. 

За разлика от повечето къщи в древния град, тази не е построена около атриум - пространство, което се използва като малък двор, често и с басейн, който да събира дъждовната вода.

В официалното си съобщение от историческия парк заявяват, че въпреки малките си размери новооткрита сграда е "изключително ценна заради вътрешната си декорация". 

Освен фрексото с кралицата Фреда, в дома има изобразени още съкровената среща на сатир и нимфа и божества, които според експертите, може би изобразяват Венера и Адонис.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Unikalna-nahodka-v-Pompei-Otkriha-malka-kushta-s-vpechatlyavashti-freski-2312457
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.